Jasia
Dołączył: 13 Gru 2011
Posty: 12
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gdańsk Płeć: Credka
|
|
oprócz tego mam jeszcze jeden ciekawy przepis "świąteczny" na kruche pierożki do barszczu.
Składniki
Kruche ciasto
* 200g mąki pszennej
* 120g masła, w temperaturze pokojowej
* 1 jajko lub 2 żółtka
* 1 łyżka kwaśniej śmietany
Farsz
* 600g kapusty kiszonej
* 1 marchewka, opcjonalnie
* 2–3 liście laurowe
* 3 ziarna ziela angielskiego
* 40g suszonych grzybów
* 500g pieczarek
* 1 duża cebula
* 2–3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
* sól
* pieprz
Przygotowanie
1. Dzień wcześniej. Grzyby płuczemy i namaczamy w gorącej wodzie ok. 30 minut. Następnie grzyby odcedzamy (wodę z grzybów zostawiamy) i bardzo drobno siekamy lub mielimy w maszynce.
2. Kapustę płuczemy (żeby nie była zbyt kwaśna), odciskamy i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i wodę po grzybkach. Całość gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Jeśli kapusta ma mało marchwi możemy jedną obrać, zetrzeć na grubych oczkach i dodać do gotującej się kapusty. Ugotowaną i przestudzoną kapustę bardzo drobno kroimy (wcześniej wyjmujemy ziele i liście laurowe).
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Gdy lekko się zeszkli dodajemy, starte na grubych oczkach pieczarki i suszone grzyby. Przesmażamy razem ok. 10-15 minut, aż pieczarki dobrze się wysmażą. Łączymy je z posiekaną kapustą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Odstawiamy farsz do wystygnięcia. Jeśli farsz okazałby się za suchy, możemy dodać 2–3 łyżki oliwy.
4. Kruche ciasto. Zagniatamy je w dniu robienia pierożków. Składniki na kruche ciasto siekamy nożem, gdy lekko się połączą szybko zagniatamy ciasto. Następnie ciasto powinno „odpocząć” w chłodnym miejscu przez ok. 30 minut.
5. Kruche ciasto wałkujemy dość cienko, lekko podsypując mąką. Wycinamy kółka i na każde z nich nakładamy farsz. Składamy i formujemy pierożki, dokładnie zlepiając ich brzegi. Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do ok. 180ºC. Podajemy je na gorąco lub na zimno z czerwonym barszczem.
|
|